Uncategorized

Efficiënt thuiswerken

Thuiswerken; na de uitbraak van het Corona-virus doen we er bijna allemaal aan mee. Het valt zelfs zo in de smaak, dat de gemiddelde Nederlander aangeeft graag meer thuis te willen blijven werken. Ondanks het feit dat we het erg fijn vinden om van thuis uit te werken, missen we vaak ook onze werkplek. Hoe houdt je het nou vol om een lange tijd comfortabel en efficiënt thuis te werken? In dit artikel lees je er meer over!

Natuurlijk licht

Laten we beginnen bij het begin: een comfortabele werkplek hoeft niet ingewikkeld te zijn. Verplaats je bureau naar een locatie in de buurt van een raam. Zo maak je gebruik van het natuurlijke daglicht. Dit is niet enkel voordelig voor je energierekening, maar helpt je ook wakker en gefocust te blijven.

 

Gebruik je laptop

Door je laptop te gebruiken, verbruik je minder stroom. Een laptop is echter minder ergonomisch dan een vaste computer met monitor. Doordat je laptopscherm een stuk lager zit dan een losse monitor, kom je automatisch in een gebogen houding te zitten wat de oorzaak is van veel nek -en rugklachten. Om dit te voorkomen kan je best gebruik maken van een laptopstand, zoals bijvoorbeeld deze.

Een gezonde routine

Iedereen heeft behoefte aan routine, of die nou bestaat uit een koffietje om je ochtend mee te beginnen, of een uitgebreid avondritueel. Bewust of onbewust, de meeste mensen die op kantoor werken hebben eenzelfde ochtendritueel; thuis vertrekken, naar het werk rijden, je computer opstarten,… elke dag, en op hetzelfde tijdstip. Doordat we thuis werken, zijn een hele hoop van onze rituelen weggevallen. Probeer je vast te houden aan een gepland rooster, met een vaste middagpauze. Je zal merken dat je meer werk verzet wanneer je je aan een vast rooster houdt! Vooral thuis is dit belangrijk, omdat er vaak meer afleidingen zijn dan op kantoor.

 

Kwalitatief materiaal

Niets is zo vervelend dan je dag beginnen met een lege telefoon omdat je oplaadkabel kapot blijkt te zijn, nét wanneer je dat belangrijke telefoongesprek ingepland hebt!  Of wat dacht je van die zoom-meetings waarin niemand elkaar normaal kan verstaan? Dit gaat natuurlijk allemaal ten koste van jouw productieve werkuren. Zorg er daarom voor dat je een kleine investering maakt in kwalitatief materiaal, zodat je altijd voorzien bent van een opgeladen telefoon, en goed zichtbaar en verstaanbaar bent tijdens je zoom-meetings.

Log off!

Last but not least: wanneer het tijd is om het werk neer te leggen, doe dit dan ook met volle overgave. Nu er geen onderscheid meer is tussen thuis zijn en op kantoor zijn, is de verleiding groot om wat langer achter je laptop te blijven zitten, om die digitale meeting tóch even wat later in te plannen, of om na het eten nog even gauw je werk-mail te checken. Herinner jezelf er aan dat er morgen weer een dag is, en log uit! Geniet van je kostbare momenten thuis en met je geliefden, zeker in deze tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *